Porážka prebieha cca 1x za 14 dní, po vašej objednávke vás vždy budeme obratom kontaktovať s upresnením dodania.

Tvaroh

 

Nájsť lahodný a hlavne kvalitný tvaroh na pultoch obchodov je čoraz ťažšie. Mnohí výrobcovia používajú nekonečné množstvo prísad, ktoré by mali predĺžiť dobu trvanlivosti tvarohu. Práve preto by ste mali rozmýšľať nad výrobou toho domáceho.

10 l mlieka

6ml syridla

1 vrecúško smotanovej kultúry (alebo 200ml štartéru)

4ml chloriu vápenatého

  1. Mlieko zohrejte za stáleho miešania na teplotu 72 stupňov celzia s výdržou 15-30s

  2. Mlieko prudko schlaďte na 30-32 stupňov celzia a za stáleho miešania pridajte pripravenú kultúru a roztok chloridu

  3. Po 30 minútach pridajte za stáleho miešania vopred pripravené syridlo

  4. Potom zmeňte rotáciu tak, aby sa mlieko ustálilo a nechajte ho zrážať asi 45-50 minút v úplnom pokoji

  5. Hneď, ako mlieko stuhne na puding a po narezaní povrchu sa kúsky čisto rozostupujú od čepele noža, môžete začať s krájaním. Ak nie, dajte zrážaniu viac času.

  6. Zrazeninu rozkrájajte na kocky 2x2 cma a nechajte 5 minút v pokoji.

  7. Potom zmes opatrne prelejte do syrárskeho plátna a nechajte 2-3 hodiny odkvapkávať. Týmto ste získali mäkký tvaroh.

  8. Ak však chcete tvaroh tvrdý, umiestnite odkvapkanú zmes v plátne napr. do dierovanej misky, ktorú zaťažíte hrncom z vodou tak, aby zakryl hrudku na celej ploche váha 10-20 kg, lisujte 6-8 hodín

Tip: Sladený tvaroh môžete konzumovať s ovocím, čo ocenia hlavne deti. Slaný tvaroh môžete použíť na výrobu nátierok- s cesnakom, cibuľou, bylinkami, paprikou atď.