Porážka prebieha cca 1x za 14 dní, po vašej objednávke vás vždy budeme obratom kontaktovať s upresnením dodania.

Kultivácia kultúry z čerstvého mlieka

ZAČÍNAME

 

Kultivácia kultúry

  1. Do sterilnej nerezovej nádoby nalejte 1 liter mlieka a zahrejte ho na 72 stupňv cezlzia.
  2. Pri tejto teplote udržujte mlieko asi 15 sekúnd, potom nádobu stiahnite z plameňa a prudko schlaďte asi na 23 stupňov celzia.
  3. Potom v mlieku rozmiešajte obsah vrecúška z kultúrou tak, aby sa nespravili žiadne hrudky.
  4. Nádobu s kultúrou umiestnite na teplé miesto, aby mlieko nevychladlo pod 23stupňov celzia. Nádobu musíte starostlivo uzavrieť, aby nedošlo ku kontraminácii a znehodnocovaniu (napr. termoska)
  5. Potom nechajte kultúru množiť asi 16-20 hodín .
  6. Keď je štartér hotový, umiestnite ho do chladničky, aby bol v chlade a tme.
  7. Pri spotrebe celého objemu nezabudnite oddeliť 2 lyžice na ďalšie zaočkovanie!

Tip:        Ak nespotrebujete celý štartér odporúčame vám zamraziť ho vo formičke na ľad. Kocky potom budete môcť  jednoducho použiť na okamžité očkovanie mlieka, bez toho, aby ste zdĺhavo pripravovali štartér.

 

Priame očkovanie

  1. Vrecúško s kultúrou určenou na priame očkovanie rozmiešajte v zohriatom mlieku a nechajte odpočinúť zhruba 30 minút. Potom už pokračujte podľa pôvodného receptu.
  2. Rovnako postupujte, ak ste si zamrazili štartér z predchádzajúcej výroby.