Porážka prebieha cca 1x za 14 dní, po vašej objednávke vás vždy budeme obratom kontaktovať s upresnením dodania.

Cottage syr

Cottage syr má vysoký obsah bielkovín, takže zaradiť by ho mali do jedálnička najmä fyzicky pracujúci, športovci a celkovo aktívnejší ľudia. Vysoký obsah proteínu je ideálny pri budovaní svalstva.
Navyše má nízku energetickú hodnotu, takže si ho môžu dopriať aj tí, čo nechcú pribrať.
Cottage cheese obsahuje aj ďalšie cenné látky, ako vápnik, vitamíny skupiny B (B1, B3 a B6), ďalej vitamín A, železo, horčík, draslík, zinok a meď.

Odborníci ho odporúčajú najmä kvôli baktériám mliečneho kvasenia, takže cottage cheese sa ľahko trávi, nezaťažuje žalúdok, ani metabolizmus. Vhodný je teda najmä na večeru, ale pokojne aj ako štart do dňa na raňajky.
Môže byť ako nátierka so zeleninou, ale do musli, s ovocím a semienkami. Môžete ho pridať do šalátov, výborné sú z neho dezerty ap.

 

Ako nám cottage cheese môže pomôcť?

 

Cottage cheese nám v mnohých smeroch prospieva, tvrdí komparatívna štúdia, ktorú zverejnili na ResearchGate.net. Údajne najchutnejší je cottage cheese z kozieho mlieka a častejšia konzumácia nám prináša tieto benefity:

  • Cottage cheese posilňuje kosti aj svaly, pretože obsahuje proteín zvaný kazeín. Ten telo trávi pomalšie a pomáha budovať svalovú hmotu
  • Zrýchľuje a zlepšuje náš metabolizmus a to vďaka vitamínom B.
  • Prospieva funkcii mozgu a jeho aktivite; môže za to vitamín B12, ktorý pomáha telu lepšie absorbovať železo.
  • Cottage cheese pomáha pri chudnutí, prispieva k stabilizácii hormónov a môže upraviť menštruačný cyklus.
  • Tento typ syra zlepšuje hladinu cukru v krvi, má pozitívny účinok na srdcovocievny systém a pomáha stabilizovať krvný tlak

To je len pár benefitov konzumácie cottage syra - samozrejme, ide o pravidelný príjem, nie raz za čas. Lekári odporúčajú zvážiť vyššiu konzumáciu cottage u ľudí s obličkovými problémami a tiež osoby s intoleranciou laktózy.

Na prípravu budeme potrebovať:

10 l mlieka

6 ml syridla Laktochym

1 vrecúško smotanovej kultúry (alebo 200 ml štartéru)

4 ml chloridu vápenatého

6 l soľného kúpeľa (voda + 1 kg soli)

 

  1. Mlieko zohrejte za stáleho miešania na teplotu 72°C s výdržou 15-30s.

  2. Mlieko prudko schlaďte na 30-32°C a za stáleho miešania pridajte pripravenú kultúru a roztok chloridu vápenatého.

  3. Po 30 minútach pridajte za stáleho miešania vopred pripravené syridlo.

  4. Potom zmeňte rotáciu tak, aby sa mlieko ustálilo a nechajte ho zrážať asi 45-50 minút v úplnom pokoji!

  5. Hneď, ako mlieko stuhne na puding a po narezaní povrchu sa kúsky čisto rozostupujú od čepele noža, môžete začať s krájaním. Ak nie, dajte zrážaniu viac času.
  6. Krájajte do mriežky a zošikma asi v 2 cm rozstupoch.

  7. Kocky nemiešajte a nechajte 20 minút v pokoji. Potom pridajte 2 litre vody s teplotou 40°C a pri pomalom miešaní zohrievajte až na 50°C s výdržou 15s.

  8. Ďalej odlejte všetku srvátku a syrové zrná zalejte 5 litrami vody s teplotou 21°C. pomalým miešaním dohrejte na 30°C a výdržou 10 minút.

  9. Opäť vypustite všetku vodu a prepierajte ľadovou vodou bez ohrievania ešte 10 minút. Potom sceďte zmes do plachietky a nechajte 1 deň odkvapkávať.

  10. Vychladený a odkvapkaný syr zmiešajte so zakyslou smotanou a môžete konzumovať.

Dobrú chuť!

 

TIP: Na spestrenie odporúčame syr dochutiť rôznym korením alebo čerstvou pažítkou.