Porážka prebieha cca 1x za 14 dní, po vašej objednávke vás vždy budeme obratom kontaktovať s upresnením dodania.

Balkánsky syr

Zdravý, omnoho chudší a skutočne výborný balkánsky syr si vyrobíte skoro zadarmo u vás doma. Stačí vám obyčajný lacný tvaroh a slaná voda. Tento postup mám odskúšaný už hádam tisíckrát, ak máte radi tento druh syra, určite skúste, je to výborné! Jeho slaná chuť a ľahká štruktúra mu dodávajú univerzálnosť, ktorá ho robí ideálnym pre rôzne recepty.

Ak si chcete vychutnať túto lahodnú pochúťku bez nutnosti kupovať drahé produkty v obchode, skúste si ho pripraviť doma.

 

10 l mlieka

6 ml syridla Laktochym

1 vrecúško smotanovej kultúry (alebo 200 ml štartéru)

4 ml chloridu vápenatého

6 l soľného kúpeľa (voda + 1 kg soli)

1 l slaného nálevu (voda + 30 g soli)

 

  1. Mlieko zohrejte za stáleho miešania na teplotu 72°C s výdržou 15-30s.

  2. Mlieko prudko schlaďte na 30-32°C a za stáleho miešania pridajte pripravenú kultúru a roztok chloridu vápenatého.

  3. Po 30 minútach pridajte za stáleho miešania vopred pripravené syridlo.

  4. Potom zmeňte rotáciu tak, aby sa mlieko ustálilo a nechajte ho zrážať asi 45-50 minút v úplnom pokoji!

  5. Hneď, ako mlieko stuhne na puding a po narezaní povrchu sa kúsky čisto rozostupujú od čepele noža, môžete začať s krájaním. Ak nie, dajte zrážaniu viac času.
  6. Krájajte do mriežky a zošikma asi v 2 cm rozstupoch.

  7. Veľmi zľahka začnite s miešaním. Objavia sa väčšie kúsky, ktoré môžete v priebehu dokrájať.

  8. Miešajte zhruba 20-30 minút tak, aby sa zrná pekne oddelili od srvátky.

  9. Zmes zrna a srvátky zlejte do plátna a nechajte 30 minút odkvapkávať.

  10. Potom zrno umiestnite do formičky a dajte do chladničky na hodinu stuhnúť.

  11. Stuhnutý syr vyberte a ponorte na 30 minút do soľného kúpeľa. Potom nechajte syr dozrieť v chladničke 7-14 dní v slanom náleve.

Dobrú chuť!