Hovädzie stehno
Podrobný popis
Najčastejšie sa používa na dusenie a varenie pri receptoch ako dusené hovädzie rezne, dusené hovädzie s kôprovou omáčkou, hovädzia sekaná, stroganoff, perkelt, hovädzie na hubách či na víne, španielsky vtáčik a guláš. Je možné ho použiť aj na tatársky biftek a pripravíte z neho aj kvalitný rump steak či roast beef.
Pripravili sme si pre vás chutný recept z hovädzieho stehna :
Hovädzie na víne :
1 kg hovädzie stehno
2 PL olej
1 ks veľkej cibule
2 strúčiky cesnaku
2 PL paradajkového pretlaku
2 ks bobkového listu
1 KL drvenej rasce
1 KL mletej papriky
200 ml červeného vína
500 ml hovädzieho vývaru (klik sem)
podľa chuti soľ, mleté čierne korenie
Knedličky :
1 kg zemiaky
300 g hladká múka
1 ks vajce
1 KL soľ
1 štipka muškátový oriešok
trochu masla
Postup
V prvom rade si v osolenej vode, uvaríme zemiaky v šupke, scedíme ich a necháme vychladnúť. Jeden stredne veľký zemiak si odložíme na zahustenie ragú.
V hrnci zahrejeme olej, pridáme na väčšie kocky nakrájané hovädzie mäso, ktoré dobre osolíme a okoreníme a za občasného premiešania ho necháme zatiahnuť. Potom mäso vyberieme bokom.
Vo výpeku orestujeme nadrobno nasekanú cibuľu do sklovita, pridáme prelisovaný cesnak a minútku ho orestujeme. Potom primiešame pretlak, mäso vrátime do hrnca a podlejeme vínom.
Víno necháme z časti odpariť – varíme asi päť minút, potom pridáme bobkový list, rascu, papriku a prilejeme toľko vývaru, aby mäso nebolo úplne ponorené. Hrniec zakryjeme, plameň stiahneme na minimum, len toľko aby sa ragú jemne varilo a za občasného prilievania vývaru dusíme zhruba 2 hodiny.
Knedličky: medzitým si očistíme zemiaky (jeden odložíme bokom), prelisujeme ich cez lis na zemiaky alebo postrúhame priamo na pomúčenú dosku, pridáme múku, soľ, muškátový oriešok a vajce. Vypracujeme hladké cesto, ktoré rozdelíme na tri časti, vyvaľkáme z nich valčeky a každý rozrežeme na cca 10 hrubých rezancov (knedličiek), ktoré vložíme do vriacej vody vo veľkom hrnci a varíme zhruba 15 minút.
Knedličky scedíme a omastíme rozpusteným maslom.
K mäkkému mäsu pristrúhame odložený zemiak a ešte asi 10 minút povaríme.
Prajeme Vám dobrú chuť!
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.