Porážka prebieha cca 1x za 14 dní, po vašej objednávke vás vždy budeme obratom kontaktovať s upresnením dodania.

Mlieko

Vďaka našemu automatu na čerstvé mlieko sa k vám dostáva možnosť na domácu produkciu mliečnych výrobkov. Pod názvom „čerstvé“ myslíme mlieko, ktoré nebolo podrobené žiadnemu tepelnému ošetreniu alebo homogenizácii, ale bolo starostlivo filtrované a schladené. Absencia tepelného spracovania, akým je pasterizácia a sterilizácia, umožnila zachovanie prírodných prvkov v plnom rozsahu. Také sú napríklad drahé laktobacily (mliečne baktérie), ktoré posilňujú obranu imunitného systému a oživujú črevnú bakteriálnu flóru. Máte teda možnosť vyrobiť si 100% prírodný produkt bez chemických látok.

         Tajomstvo mlieka

  • Bielkoviny – sú hlavnou stavebnou zložkou najdôležitejších orgánov a svalstva. Takisto plnia množstvo ďalších fyziologických funkcií vo forme hormónov, enzýmov a protilátok
  • Laktóza – mliečny cukor je dôležitá ako prirodzený pomocník v procese trávenia a v znovu vytváraní črevnej mikroflóry po črevných infekciách, liečbe antibiotikami a po plesňových ochoreniach čreva (prebiotikum)

 

Prebiotikumje nestráviteľná zložka potravín, ktorá podporuje rast a aktivitu črevnej mikroflóry a zlepšuje tak zdravotný stav

Laktoferín – aktívne viaže ióny železa, ktoré sú nevyhnutné pre metabolizmus. Má antibakteriálne, antivírové, antiplesňové a antikarcinogénne vlastnosti. Mlieko je jeho najvýznamnejším zdrojom.

Imunoglobulíny (protilátky) – Sú to bielkoviny, ktoré sú súčasťou systému triedy IgG IgA a IgM. Sú schopné identifikovať a zneškodniť cudzie objekty, baktérie a vírusy v organizme.

  • Laktonín – patrí medzi imunoglobíny IgM, v percentuálnom zastúpení sú najmenej početnou triedou, ale sú výrazne účinejšie než IgG imunoglobíny. Antibakteriálna látka pôsobiaca proti streptokokom, vyskytuje sa v čerstvom mlieku ihneď po nadojení, jeho pôsobnosť sa predlžuje okamžitým schladením. Pôsobí inhibične na mikróby, ktoré sa v mlieku nemnožia.

Základné fatky o mlieku

                                        

  • Je to potravina a je nevyhnutné k nej takto pristupovať
  • Je to živý organizmus obsahujúci bohatú mikroflóru
  • Má svoju prirodzenú ochranu, mechanizmy, ktoré podporujú sterilitu potraviny.
  • Má obmedzenú dobu čerstvosti a my ju musíme akceptovať
  • Vyžaduje špecifický prístup, na rozdiel od trvanlivých potravín
  • Vyžaduje šetrnejšie zaobchádzanie a individuálnu manipuláciu
  • Vyžaduje perfektnú čistotu okolia, ktorá zaistí dlhšiu trvanlivosť
  • Nepotrebuje podporu chemických látok, je prirodzené
  • Odmení sa výbornou chuťou, ktorá je výrazná a prirodzená
  • Pomáha organizmu vyššou výživovou hodnotou a lepšou stráviteľnosťou
  • Čerstvé mlieko o sebe dá vedieť tým, že skysne, zatiaľ čo mlieko z krabice zhnije.

Ako začať s vyrábaním si produktov z mlieka sa dozviete v sekcii Recepty, alebo po kliknutí na tento odkaz:   https://www.farmabeckov.sk/recepty/kultivacia-kultury-z-cerstveho-mlieka/